söndag 23 november 2014

Holuhraun - utbrottet pågått i 12 veckor

Bild från Jarðvísindastofnun HÍ.

Förändring i utbrottet?

I dag är det 12 veckor sedan vulkanutbrottet i Holuhraun började på allvar. Det var den 31 aug. Utbrottet är det största lavautbrottet sedan 1784. Lavafältet, som än växer, är nu 72,1 kvkm (+0,4 kvkm som bildades i en liten extra krater i början av utbrottet).

Utbrottet fortsätter än med stor kraft i Holuhraun.
Jordskalven i Bárðarbunga fortsätter. I morse kl 09:32 var ett skalv på M5,1. Det största på en vecka.

Nyheter i skeendet är att geologerna nu räknar med att de skalv som pågått unde hela utbrottet i Bárðarbunga calderan tycks vara på mindre djup än man tidigare räknar med. Nya mätinstrument visar också att hett material är betydligt närmare markytan än man tidigare trott, dvs. magma har trängt längre upp mot kraterbottnen än man räknat med.

Kristín Jónsdóttir, geologiexpert vid Vädertjänsten, säger i ett intervju med riksradion (RÚV), att man inte får somna på sin vakt beträffande Bárðarbunga. - Skalven är nu på 1 - 3 km djup mot det man tidigare räknat med 5 - 8 km, säger Kristín.
På en fråga om det betyder att ett utbrott är nära förestående i Bárðarbunga säger hon, att detta är en korrekt tolkning av det som de nya mätningarna visar och att detta fokuserar oss på Bárðarbunga och det som kan ske där. Ett utbrott kan komma där, säger Kristín avslutningsvis i intervjun.
(http://www.ruv.is/frett/kvika-naer-yfirbordi-bungunnar-en-talid-var)

23.11.2014 - 21:40
Per Ekström
per@per.is

Intressanta länkar:
Vädertjänstens jordskalvsbevakning:
http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/vatnajokull/
Live webbkamera:
http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga-2/
Här är en bild ikväll från webbkameran:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare