torsdag 8 januari 2015

Holuhraunsutbrottet pågått mer än fyra månader

Utbrottet större än man anar

Utbrottet har pågått oavbrutet sedan den 31 augusti. Den 29 augusti kom ett utbrott som varade i fyra timmar och var en sorts förebåd om det stora utbrottet, som nu pågått som sagt i mer än fyra månader. Under den tiden har en oavrbuten lavaflod strömmat upp till markytan, uppskattningsvis över en kubikkilometer av lava.
Lavaområdet täcker nu över 80 kvadratkilometer, dvs. hälften av Jomala kommuns (på Åland) areal och lika stort som Tingvallasjön för dem som känner till den.
Det goda i sammanhanget är att utbrottet är mitt på höglandet, men utanför glaciärområdena. Utbrottet medför därför, åtminstone som läget är nu, liten skada i naturen och nästan ingen skada på vägar och konstruktioner. Den enda besvärligheten är gasföroreningen, främst svaveldioxid, som kommer ut från utbrottet. Men i alla fall under de senaste månaderna har vindarna blåst kraftigt och gasföroreningen har till stor del blåst ut till havs.

Utbrottet är om man ser till lavamängden, det största sedan Skaftáreldarna 1783-84, då drygt 500 kvadratkilometer lava rann ut över landet mellan Mýrdalsjökull och Vatnajökull.

Enkelt att följa med utbrottet

Det är enkelt att följa med utbrottet. På länken här finns webbkameror som visar utbrottet i direktsändning. I skrivande stund ses väl till utbrottet:
http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga/

Man kan också följa med jordskalven i vulkanen Bárðarbunga, där vulkanens stora centralkrater (caldera) sjunker ned jämt. Det antas att det förklaras av att lavan kommer från magmabehållaren under kratern och kommer upp vid Holuhraun. Vädertjänstens har on line rapportering av jordskalv i området:
http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/vatnajokull/
Nästan dagligen förekommer jordskalv över M4 och senast idag rapporterades ett skalv på M5,1.

8.1.2015
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare