söndag 25 januari 2015

Vulkanutbrottets kraft minskar

Bild från NASA, 24.1.2015 kl. 11:05.
Vulkanutbrottet i Holuhraun pågår fortfarande och har gjort det snart i fem månader. Nu säger vetenskapsmännen att kraften i utbrottet minskar sakta mak. Kratern Baugurs kanter är ca 80 m höga och man ser inte lavafloden längre från marken, men väl från luften och lavaflödet är betydande. Lavan rinner mot nordost, till stor del under lavaytan i underjordiska kanaler. Rödglödande lava kommer upp till ytan i det noröstra hörnet av lavafältet, som nu är ca 85 kvkm stort.
Bilden här till vänster är tagen i går, den 14 jan, kl 11:05 lokal tid. Bilden är från Jarðvísindastofnun vid Islands Universitet och är tagen av statelliten EO-1 (NASA).

Jordskalven i Bárðarbunga färre

Jordskalvsfrekvensen i Bárðarbunga, där calderan sjunker och som är "pumpen" som pumpar upp lava till ytan, har minskat. Det är nu över två veckor sedan det senaste skalvet över M5. Också de skalv som är över M3 har minskat den senaste månaden. I skrivande stund är det senast stora skalvet M4,6 den 24 jan kl. 07:25 lokal tid, dvs. i går morse.

Utbrottet kan pågå i några månader ännu

Geologiprofessorn Magnús Tumi Guðmundsson säger att utbrottet kan pågå i månader än. - Visserligen har kraften avtagit och lavaflödet ur Bárðarbunga är nu ca 60 kbm per sekund, vilket är en fjärdedel av det som det var i början av utbrottet, säger professorn enl. RÚV, islands nationella radio.
 

Länkar

Man kan fortfarande följa utbrottet live via denna länk. Idag är det oväder på Island, så sikten är inte den bästa.
http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga/
 
 
25.1.2015 - 12:00
Per Ekström
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare