söndag 1 mars 2015

Utbrott under glaciärisen mycket sannolikt

Kristín Jónsdóttir
Bild: ruv.is
Fast vulkanutbrottet vid Holuhraun har upphört (se bloggpost om det), är sannolikheten för fortsatta vulkanutbrott från magman under Bárðarbunga fortsatt mycket stor. Det säger Kristín Jónsdóttir, chef för geologiska enheten vid Islands vädertjänst, i en intervju med TV-nyheterna igår.

"Det är uppenbart att Bárðarbunga har visat aktivitet. Det är aktivitet, som har seirekaraktär, och en period med ökad aktivitet i Bárðarbunga och därmed är det stor sannolikhet för att det kommer flere utbrott där som en följd av det", sade Kristín i TV-nyheterna, men sade också att det just nu är svårt att uttala sig om var eller när nästa utbrott kommer.

Utbrott under glaciären

Man måste beakta var Bárðarbunga är lokaliserad när man bedömer den framtida utvecklingen. "En stor del av vulkansystemet ligger under glaciär och därmed är sannolikheten stor för ett utbrott under is med de konsekvenser ett sådant utbrott har, dvs. asknedfall och flodvågor", säger Kristín vidare.
- Under de kommande åren kan det mycket väl komma några utbrott men såväl antalet som tidpunkterna är oklara för tillfället.

01.03.2015
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare