lördag 28 februari 2015

Vulkanutbrottet slutade den 27 februari 2015

Lava vid Holuhraun: Foto: RUV på Facebook. Lára Ómarsdóttir
Nu är det bekräftat från officiellt håll: Vulkanutbrottet i Holuhraun upphörde den 27 februari 2015 och hade då pågått i 181 dagar sedan den 31 augusti 2014.
Jag skrev igår här på bloggen att utbrottet sannolikt är över, vilket alltså visade sig vara korrekt. De sista tecknen på vulkanisk aktivitet kunde konstateras på morgonen den 27 febr. Detta utbrott har varit lokaliserat på bästa tänkbara plats, dvs. utanför glaciärisen och på en höglandsplatå där inga konstruktioner finns. Därmed är de materiella skadorna obefintliga, förutom att en fjällväg i sanden delvis har begravts under lavan, men den kan man enkelt bygga om i sommar, eftersom där är bara sandmarker.
En intressant uppgift är att vulkanolog Ármann Höskuldsson uppgav i början av utbrottet att han förutspår att utbrottet upphör 3 mars 2015. Han hade räknat ut det från antaganden om hur stor magmabehållaren beräknades vara under Bárðarbunga. Hans beräkningar visade sig alltså stämma ganska bra.
Även om det egentliga vulkanutbrottet har upphört, så strömmar fortfarande giftiga gaser ut från kratersprickan, eller -dalen, som man rätteligen kan kalla området nu. Denna vulkandal ses väl på bilden här nedan.
Vetenskapsmännen avser att fortsätta att följa med markrörelser i Bárðarbunga och hur calderan fortsätter att röra sig. Bottnen på den sjunker fortfarande ned, även om det är mindre än när vulkanutbrottet pågick.

Utbrottet i siffror

Foto: Gísli Gíslason, Norðurflug, Mbl.is på FB
Detta utbrott är det största lavautbrottet sedan 1784, då de s.k. Skaftáreldarna pågick och producerade upp till 10 ggr mera lava än detta utbrott i Holuhraun. Lavan har brett ut sig på ett ca 85 kvadratkilometer stort område och volymen beräknas till 1,4 kubikkilometer.
Oroligheterna i området började den 16 aug 2014 med jordskalv i Bárðarbunga. Lavan kom inte rakt upp i kratern (calderan), utan sökte sig mot nordost. Två veckor seenare kom lavan upp genom markytan i Holuhraun, först i det kortaste utbrottet som förekommit på Island, 4 timmar pågick det, den 29 aug. Det riktiga utbrottet började den 31 aug tidigt på morgonen.
Statistik:
Började den 31.08.2014
Slutade den 27.02.2015
Pågick i 181 dagar
Lavafältet är 85 kvkm
Lavan är som tjockast ca 40 m
Medeltjockleken är 10-14 m
Volymen av lavan är ca 1,4 kubikkilometer.

28.02.2015
Per Ekström
per@per.isInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare