fredag 17 oktober 2014

Faroområdet utvidgat, Jordskalv i Tungnafellsjökull

Det rödstreckade området är avstängd för besök och de svartstreckade är varningsområde för gasföroreningar.

Myndigheterna meddelade i dag att man utvidgar området vid vulkanutbrottet, som är stängt för allmänheten. Därmed vill man vara bättre förberedd om ett allvarligare vulkanutbrott kommer och man vill också att allmänheten är bättre medveten om att detta är en farozon och man bör undvika att komma i kontakt med de gidtiga vulkangaserna, främst svaveldioxid.

Farozonen är definierad som det område där sannolikheten för gasförgiftning är stor. Det omfattar ett område med en radie på 60 km från vulkanutbrottet.

Därutöver finns risken för en flodvåg om ett utbrott under glaciäris skulle börja. Man ger särskild instruktioner för hur man ska bete sig om man märker eller får höra om ett sådant utbrott.
Den största sannolikheten för en flodvåg vid ett sådant utbrott bedöms vara mot norr i Jökulsá á Fjöllum och älvdalen ned mot Dettifoss. Men en flodvåg kan också komma i andra riktiningar, t.ex. söderut eller mot väster.

Tungnafellsjökull

Man har också konstaterat stor jordskalvsaktivitet i Tungnafellsjökull, som ligger NV från Bárðarbunga. Man har få uppgifter om tidigare vulkanutbrott i den glaciären

17.10.2014 - 17:00
Per Ekström
per@per.isInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare