torsdag 16 oktober 2014

Vulkanutbrottet fortsätter, ganska stora jordskalv

Det har varit glest mellan rapporterna från  mig de senaste dagarna. Jag har varit bortrest på en vecka. Men det har egentligen inte hänt något nytt under de senaste 10 dagarna, annat än att vulkanutbrottet fortsätter med oförminskad styrka och är fortfarande ett rent lavautbrott.
Jordskalven i Bárðarbunga har fortsatt och senast igår rätt före kl 12 kom ett skalv, som var M5,4, och kändes väl i Akureyri. Calderan sjönk 15 cm vid skalvet. På bilden här till höger, som kommer från Jarðvísindastofnun HÍ, ses lavafältet från en satellit och att området runt är snötäckt.
Utbrottet producerar mycket svaveldioxid och den senaste tiden har vädret varit lugnt och därmed ligger gasmolnet som ett täcke över Island. Det har varit uppenbart här i huvudstadsregionen.

Vulkanologen Haraldur Sigurðsson har räknat ut att utbrottet kan pågå till mars 2015, utgående från volymen på magmabehållaren under Bárðarbunga och den lavamängd som nu strömmar ut vid utbrottet. Men han säger att det är bara ett av alternativa framtidsutsikter för utbrottet.

Här är några intressanta länkar:
Vädertjänstens jordskalvsrapportering: http://en.vedur.is/
Webbkamera: http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga/

16.10.2014 - 06:00
Per Ekström
per@per.is


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare