tisdag 19 augusti 2014

Vulkanutbrott i Vatnajökull?

http://en.vedur.is/#tab=skjalftar
Kartan visar jordskalv de senaste 48 timmarna.
Klicka på bilden så får du den färskaste uppdateringen.
Jordskalven, som började på lördag morgon den 16 aug, har fortsatt med stor intensitet med över 1000 skalv per dygn. Det största skalvet hittills var på måndag morgon (18:e), då ett skalv på 4,5 på Richter.
Just nu, den 19 aug, vidtar man alla tänkbara förberedelser ifall ett utbrott kommer. Risken i så fall, om utbrottet är under glaciärisen, är att en stor störtflod kommer och ödelägger stora områden och alla tänkbara konstruktioner, som kommer i dess väg. Till exempel är tre broar över Jökulsá á Fjöllum, som är den glaciärälv som är mest sannolik för en störtflod, eller ett s.k. hlaup som man säger här på Island.
I dag har man stängt av området norr om Dyngjujökull, som är en utlöpande glaciär från Vatnajökull. Man avser att evakuera alla som finns inom området, inkl. turister, som finns i stort anta där.
Vägförvaltningen (Vegagerðin) förbereder manskap och maskiner för att snabbt gräva av vägarna invid de broar som finns i älven. Därigenom hoppas man kunna rädda broarna från att spolas bort med vattnet.
Kartbilden här ovan är från vädertjänstens webbsida http://en.vedur.is/#tab=skjalftar

Jag återkommer här om det kommer nya rapporter om ett ev. vulkanutbrott.

19.08.2014
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare