lördag 23 augusti 2014

Vulkanutbrott vid Barðarbunga i Vatnajökull

För en dryg timme sedan, klockan var lite över 14 lokal tid här på Island, 17 på Åland och 16 i Sverige, bekräftade den isländska vädertjänsten att lavan brytit sig igenom jordskorpan och når upp under den nordligaste delen av Barðarbunga. Glaciären är ca 200 m tjock på denna plats.

I skrivande stund (kl 15 isl.tid) räknar geologerna fortfarande med att det är ett litet utbrott än så länge. Inget ses än på glaciärens yta. Man räknar med ökat smältvatten i Jökulsá á Fjöllum om is smälter under glaciären p.g.a. utbrottet. Vattnet kommer att ha ökad ledningsförsmåga om det kommer från utbrottet.

Omar Ragnarsson, känd person på Island, flyger över området och rapporterar direkt från sin flygmaskin. Han säger sig se ökat vattenflöde längst västerut i Dyngjujökull.

23.08.2014
Per Ekström
per@per.is

Uppdatering 25.8.2014:
I efterhand att det visat sig att inget vulkanutbrott kom denna dag och tid (23.08.2014) och vädertjänsten har återkallat sitt meddelande. Mätinstrumenten visade rörelser med låg våglängd, som i andra vulkanutbrott visat sig vara förvarning om utbrott. Det bedöms därför helt rätt att man gick ut med meddelandet vid denna tidpunkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare