fredag 8 augusti 2014

Sólheimajökull - farligt område

Solheimajökull är en glaciärtunga som kommer ned från Mýrdalsjökull på södra Island. Under Mýrdalsjökull finns den aktiva vulkanen Katla, som hade utbrott senast 1918.
Solheimajökull är en glidglaciär och bildar en lång tunga ned mot sydkusten. Sådana glidglaciärer är vanliga vid utkanterna av glaciärerna och de har format landskap under istider, t.ex. i Finland och Sverige. Man kan säga att detta formskapande pågår ännu här på Island.

Nu under sommaren 2014 har man märkt att glaciären glider snabbare än tidigare och att den samtigt också smälter snabbare, så att när iskanten på så sätt drar sig tillbaka, då bildas en glaciärlagun vid ändan av glidglaciären. Detta är ett nytt fenomen vid Sólheimajökull.
Man har också märkt att glaciärens yttersta spets flyter på vattnet och den höjs upp.

Dessa röresler gör att glaciären är instabil och fragil och risken för att stora isstycken bryts loss är stor. Skulle så ske, så faller stora ismassor ned i lagunen och flodvågor bildas.

Myndigheterna har därför spärrat av strandområdet runt lagunen och den bil- och bussparkering som ligger på det låglänta området. I stället ska man parkera på det mera avlägsna och högre belägna området där parkeringen funnits länge.

Glaciären är en populär besöksplats för här kan man se en riktig glaciär på nära håll och fram tills i somras kunde man fysiskt också beröra isen. Man kunde t.o.m. ta vandringar upp på glaciären, dock aldrig utan guidning av de lokala glaciärguiderna som funnits på platsen.

Så håll er på avstånd om ni tänker besöka Sólheimajökull.

8.8.2014
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare