onsdag 3 september 2014

Ovisshet råder än om vulkanutbrottet

Bild från utbrottet i dag vid lunchtid.
Foto: Jarðvísindastofnun Háskóla Íslands.

Uppdaterad 03.09.2014 - 20:30.
Utbrottet i Holuhraun började tidigt på morgonen den 31 aug och är nu inne på sitt fjärde dygn. Hittills har utbrottet varit beskedligt, fastän med mycken kraft. Det har varit ett rent lavautbrott på isfritt område och lavan har runnit sakta ut från vulkansprickan.

Emellertid oroar sig vetenskapsmännen över att det fortfarande uppräder relativt kraftiga jordskalv vid calderan (kratern) Barðarbunga. Senaste natt kom ett skalv på 5,5. I dag har ökad oro uppmätts på vädertjänstens instrument och de vetenskapsmän som befunnit sig intill vulkansprickan och lavan har ombetts att dra sig tillbaka till sitt basläger i Drekagil. Där avvaktar de närmare uppgifter och order ges om utvecklingen.

I dag upptäckte man också att Dyngjujökull uppvisade tecken på att glaciären sjunker ned och det kan vara tecken på att magma tränger upp under isen och smälter den. Därmed finns risk för att en flodvåg kan komma från glaciären. P.g.a. närheten till vulkanutbrottet och den plats där vetenskapsmännen har befunnit sig, bedömer myndigheterna det säkrast att dra personalen tillbaka från området.

Lavan täcker nu ca 9 kvkm stort område.

Kustbevakningens Fokker flygmaskin flyger över området i skrivande stund och inspekterar området och glaciären. Vi får mera uppgifter under kvällen.

Jag följer med under kvällen och rapporterar...

03.09.2014 - 17:45
Per Ekström
per@per.is

Uppdatering kl 20:30:

Vid överflygningen med kustbevakningens flyg TF-SIF kunde man inte konstatera några nya särskilda förändringar i glaciären.

Beräkningar visar nu att mera magma strömmar in i kanalen från jordens inre än vad som strömmar ut som lava i vulkansprickan och därmed höjs trycket i magmakanalen och lavan kan finna nya vägar mot markytan.

Vulkanologerna säger, att utbrottet kan utvecklas på många olika sätt. Utbrottet kan fortsätta som nu en tid, lava kan komma upp under Dyngjökull, lava kan strömma upp i Barðarbunga. Så kan utbrottet bara upphöra efter en tid.
Men sannolikheten för ett utbrott under eller vid glaciären är större än förut.

Lavan ur nuvarande utbrott flyter mot ÖNÖ och når efter några dagar glaciärälven Jökulsá. Då kommer explosioner och aska.

Myndigheterna (Polischefen i Húsavík) har stängt av området invid utbrottet för all trafik p.g.a. risken för flodvåg om lavan når kontakt med glaciäris. Det betyder att de vetenskapsmän och journalister som hittills fått besöka området med särskilt tillstånd, inte får det längre.

Ny rapport kommer i morgon bitti.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare