onsdag 24 september 2014

Utbrottet är stort

Gasmolnet sprids mot öster i dag
www.vedur.is
I dag när vulkanutbrottet i Holuhraun pågår för 25:e dagen kan man konstatera, att det klassas som ett av de större utbrotten i modern tid. Mängden lava som strömmat ut beräknas till 0,6 kubikkilometer (kbkm) och är det nästmesta som har kommit upp i vulkanutbrott de senaste 150 åren. Utbrottet i Hekla 1947-1948 var 0,8 kubikkilometer.
Vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull 2010 var betydligt mindre (ca 0,25 kbkm), ävensom utbrottet i Vatnajökull 2011.
Fortfarande kommer lavan upp utanför glaciären och lägger sig över slätten norr om Vatnajökull.

Bárðarbunga fortsätter att sjunka ned

I calderan i Bárðarbunga sjunker bottnet fortfarande, hittills ca 27-28 m. Nedsjunkningen sker i hela calderan och man har beräknat att volymen är också ca 0,6 kbkm, vilket stämmer överens med den beräknade lavamängden som kommit upp på markytan. Därmed ser man väl sambandet mellan magmabehållaren och vulkanutbrottet.
Här är ett spännande videoklipp som togs över tiden 12 - 21 sep. (från FB):
https://www.facebook.com/video.php?v=950919134922551&set=vb.933177740030024&type=2&theater

Lavafältet

Lavafältet breder ut sig och f.n. mest i mittenområdet. Mot norr närmar sig fältet den s.k. Gæsavatnaleið, som är en populär jeepväg över sommaren. Lavan är bara några hundra meter från vägen och därmed kan vägen bli begravd under lavan.

Det oranga området på bilden här till höger visar fältets omfattning den 20 sep och så har man tecknat in linjer för lavakanten den 22 och 23 sep. Området som täcks av lavan är ca 40 kvkm stort. Kartan har utarbetats av Jarðvísinda-stofnun HÍ.

Jordskalven färre, men än kraftiga

Jordskalvsaktiviteten har avtagit vad gäller antalet utbrott, men fortfarande kommer nu och då rätt kraftiga skalv, då främst i kanterna på calderan i Bárðarbunga och då främst i anslutning till att calderabottnen sjunker ned.
I morse kl. 08:14 kom ett skalv på M5,2. Åtta skalv större än M3 har uppmätts från kl 12 i går och sammanlagt ett 40-tal det senaste dygnet.

Gasföroreningen sprids

Gasen från utbrottet har främst lagt sig över nordöstra Island, men har också uppmätts över hela Island. Senaste lördag låg gasmolnet också över sydvästra Island och huvudtadsregionen. Det har också förekommit uppgifter att man kunnat registrera gasen över delar av Tyskland.

Intressanta länkar

Live webb-kamera: http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga-2/
Vädertjänstens jordskalvskarta: http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/vatnajokull/#view=map

Fortsatt rapportering

Jag försöker fortsättningsvis rapportera på denna blogg och på Facebook regelbundet, ca en gång per dag. Detta så länge utbrottet pågår i den omfattningen att det finns ett intresse att följa med.
Skulle mer dramatiska saker ske, t.ex. att utbrottet flyttar sig in under glaciären, eller ett utbrott börjar i Bárðarbunga, då ska jag vara snabb med att rapportera om det.

24.09.2014 - 16:30
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare