måndag 1 september 2014

Utbrottet fortsätter

Kraft i lavaflödet. Foto: Jarðvísindastofnun Háskóla Íslands
Lavautbrottet i Holuhraun fortsätter på det andra dygnet. I dag kunde vetenskapsmän och journalister komma närmare utbrottet efter gårdagens oväder.

Bilden här intill är från den geologiska institutionen vid Islands universitet.

Kraften i utbrottet har minskat, men fortfarande är den imponerande.

Jordskalven i Barðarbunga fortsätter som under de senaste veckorna. I dag har tre skalv på 5 eller mera registrerats, i huvudsak i calderan vid Barðarbunga.

Här är en filmsekvens från den isländska TVn RÚV:
http://www.ruv.is/frett/close-up-view-of-fresh-icelandic-lava

Lavan som kommer upp är ur djupa källor i jordens inre och innehåller giftiga gaser och de som rör sig i närheten av utbrottet bär gasmätare och har gasmasker med sig för säkerhets skull.

Nu i kväll (1 sep) har lavan kommit i kontakt med vatten ur Jökulsá, vars vattenmängd har ökat p.g.a. issmältning och manskapen fick överge området, då man inte kunde färdas säkert med bilar längre.

Myndighterena har planer på att minska det avspärrade området norr om utbrottet och kan tänkas tillåta trafik på den västra banken av Jökulsá vid Dettifoss, som varit stängd sedan en dryg vecka tillbaka.

Mängden lava som kommit upp ur vulkansprickan sedan söndag morgon beräknas till mellan 20 och 30 milj kbm. Flödet är 100 - 300 kbm/sek.

01.09.2014 - kl 22:24
Per Ekström
per@per.is


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare