lördag 1 november 2014

Vulkanutbrottet 2 månader, största sedan 1784

Vulkanutbrottet i två månader
Foto: Webbkamera, Mila
Det nu pågående vulkanutbrottet i Holahraun började den 31 aug och har således pågått oavbrutet i två månader. 
Det är fråga om ett av de största vulkanutbrotten under historisk tid här på Island. Lavavolymen uppskattas till upp mot en miljon kubikmeter, eller en kubikkilometer och lavan täcker 65 kvadratkilometer. Därmed är utbrottet större än Heklautbrottet 1947 och det största i volym räknat sedan Skaftáreldarna 1783 - 1784, som täckte drygt 500 kvkm stort område. Skaftáreldarna var ett förödande utbrott, ganska likt det som pågår nu.
Läs mera här:
Skaftáreldarna 1783-1784

Utbrottet fortgår med oförminskad styrka

Det är inte mycket nytt att rapportera från vulkanutbrottet, annat än det att det är nyheter bara det att utbrottetr pågår så länge med så stor kraft.
Bara det att detta är det största lavautbrottet sedan Skaftáreldarna är stora nyheter. Välsignelsen är att utbrottet sker uppe på höglandet utanför glaciären och vållar därmed inga materiella skador på omgivningen. Visserligen har en fjällväg begravts under lavan på ett kort avsnitt, men det kommer man lätt förbi. Glaciärälven Jökulsá á Fjöllum har delvis dämts upp, men vattnet söker sig bara runt lavan.

Gasföroreningar är bekymmersamt

De stora mängder gas, som utbrottet spyr ut, är den mest besvärande effekten just nu. Gaserna, främst svaveldioxid, ger folk med andningsbesvär stora problem redan nu. Lokalt har gasmängden varit långt över gränsvärdena. När vädret är gott och små rörelser i luftmassorna, då lägger sig gasen som ett lock. I senaste vecka drabbades Höfn i Hornafjörður och Sauðárkrókur av stora mängder gas. Folk varnades med sms från myndigheterna och uppmanades att hålla sig inomhus och att stänga fönster och ventilationsanläggningar.
Man befarar också att gasföroreningarna kan bli än värre i vinter, när det ofta ligger högtryck över landet och luftmassan står stilla.

Scenarier för fortsättningen

Fortfarande räknar vetenskapsmännen med att utbrottet kan förändras och övergå till utbrott i glaciären eller i Bárðarbunga. Det är mycket allvarliga scenarier, som skissas upp. Jag har skrivit om det tidigare. Framtida scenarier

Jordskalven fortsätter

Det senaste dygnet registrerades två jordskalv över M5 på Richter i calderan i Bárðarbunga.
Vädertjänstens jordskalvssida

Fortsätt att följa med på min blogg här. Jag skriver regelbundet, inte varje dag medan utbrottet pågår utan stora förändringar, men minst en gång i veckan. Förstås, om förändringar sker, då rapporterar jag genast via denna blogg.
Du kan prenumerera genom att registrera din e-mail här nedan "Få e-mail när nya bloggposter publiceras".

Webbkamera som visar utbrottet live:
http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga-2/


01.11.2014 - 11:00
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare