tisdag 9 december 2014

100 dagar

Bild från lavafältet 8 dec
Foto: Jarðvísindastofnun/Gro Birkefeldt Møller Pedersen
I går den 8 dec hade 100 dagar gått sedan vulkanutbrottet i Holuhraun började. Det var den 31 aug. Platsen för utbrottet är den bästa tänkvärda, i den mesta obygden på Island. Det är långt till bebyggelse. Därför inser man kanske inte hur stort utbrottet är. Området är avstängt för allmänheten och också svårtillgängligt under vintern.
Det täcker redan en yta på knappt 80 kvadratkilomter och är det största utbrottet i lavamängd räknat, sedan de stora "Skaftáreldarna" 1783-1784. Man säger att det sannolikt är det tredje största lavautbrottet på jorden sedan utbrottet 1783-84. Som jag skrev i en tidigare bloggpost, så är ytan mera än hälften av Jomala kommuns yta på Åland. Bara så att man kan ana dess storlek.
Fortfarande strömmar ca 100 kubikmeter per sekund av lava upp ur den aktiva kratern. Man räknar med att den totala volymen av lava som lagt sig på markytan är runt en kubikkilometer (en kub på 1km x 1 km x 1km).

Som jämförelse kan man ta utbrottet där Surtsey bildades 1963-1967. Då beräknar man att ca 1 miljon kubikmeter av vulkanämne kom upp ur jordens inre och bildade ön. Men det utbrottet pågick i fyra år. Holuhraunsutbrottet har pågått i 100 dagar, eller drygt tre månader!

Jordskalven i Bárðarbunga fortsätter med några skalv varje dygn på mellan M4 och M5. Calderan fortsätter att sjunka ned, numera ca 25 cm per dygn.
Detta är allt ett oanat skådespel och vetenskapsmännen har aldrig i modern tid med dagens instrument haft möjligheter att följa med ett så stort naturfenomen som detta är.

Här är några intressanta länkar:
Live webbkamera: http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga-2/
eller: http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga/
Vädertjänstens jordskalvsrapportering:
http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/vatnajokull/

09.12.2014 - 18:00
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare