lördag 18 november 2017

Öræfajökull gör sig beredd för utbrott

Vatnajökull med Öræfajökull längst i söder.
De färgade prickarna är jordskalv de senaste 48 timmarna
Skärmdump från www.vedur.is

Islands kanske farligaste vulkan, Öræfajökull, har uppvisat tecken på att ökad jordvärmeaktivitet under glaciären. Ökad ledningsförmåga har uppmätts i en av glaciärälvarna, Kvíá. Det är tecken på smältvatten från jordvärme. Idag flög vetenskapsmän över glaciären och de kunde bl.a. konstatera att det bildas försänkningar i glaciären, som också tyder på att den smälter underifrån.
Öræfajökull är den sydöstra delen av den stora Vatnajökull och i den finns Islands högsta fjäll, Hvannadalshnjúkur, som är 2110 m ö.h. 
Öræfajökull vulkanen har haft två utbrott under bosättningstiden. År 1362 var ett mycket förödande utbrott när heta gaser och aska slog ut bebyggelsen SV om glaciären och många omkom. Efter det kallas området "Öræfi", som betyder ödemark. År 1767 var det andra utbrottet, men det var inte lika förödande som det förra.
Det är därför med stor respekt som vetenskapsmännen följer med aktiviteten i denna vulkan.
Man är dock noga med att påpeka, att inga direkta tecken på vulkanutbrott eller vulkanisk aktivitet föreligger för närvarande, men man har höjt beredskapen och följer väl med.

Jag kommer att rapportera mera här om ytterligare anledning finns.

18.11.2017
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare