måndag 25 augusti 2014

Dagsläget i Barðarbunga, webbkameror och länkar

Dagen i dag den 25 aug har i stort sett förflutit lugnt utan alltför upphetsande nyheter om jordskalven vid Barðarbunga och sannolikheten för ett eventuellt vulkanutbrott.
Antalet skalv under denna dag är något mindre än de närmaste dagarna innan, men ändå rätt många. Ett stort skalv kom kl 16:19 i dag och var 5,1 på Richterskalan.
Ännu ser geologerna inga tecken på att magman är på väg att bryta sig upp till ytan. Däremot har den underjordiska tunneln, eller berggången, där magman pressar sig norrut på 5 - 10 km djup, förlängts och beräknas nu vara närmare 40 km lång, mot nordost och norr. Därmed har den kommit norr om glaciärkanten. Mängden magma uppskattas till 300 milj. kbm.

Vulkanologen Haraldur Sigurðsson säger att risk finns för att magman fortsätter att tränga sig norrut mot Askja, som är bara några mil ifrån, och om denna magma kommer i kontakt med den sura magman (liparit) som är under Askja, då kan ett sprängutbrott ske. Det var vad som skedde 1875 när det senaste stora utbrottet i Askja kom.

http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga-2/
Webb kamera hos Mila visar Barðarbunga
Magman har nått områden norr om Vatnajökull och är under lavan, som heter Hóluhraun. Tidigare trodde man att den lavan kom från Askja, men nu inser man att den sannolikt kommer från Barðarbunga-systemet. Den kemiska sammansättningen passar också bättre med Barðarbunga.

Bilden här till vänster är från en av webbkamerorna som Mila har satt upp. Länken når du med att dubbelklicka på bilden, men den är också här nedanför.

Man kan följa med utvecklingen på nätet.
- Vädertjänsten: http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/vatnajokull/
- Webbkamera: http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga-2/

25.08.2014
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare