torsdag 11 september 2014

Fortsatt kraft i utbrott och jordskalv

Vädertjänstens jordskalvskarta
http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/vatnajokull/
I dag på utbrottets 12 dag fortsätter vulkanutbrottet i Holuhraun, de numerade benämnda Holuhraunseldarna med oförminskad kraft. Uppskattningsvis kommer 100-200 kbm av lava upp per sekund och totalmängden av lava som kommit upp beräknas till mellan 150 och 200 milj kbm. Det gör det till det största rena lavautbrottet sedan 1875. Lavan täcker nu ett område på över 20 kvadratkilometer. Den fortsätter att fylla upp i älvfåran för Jökulsá och vetenskapsmännen räknar med att lavabältet kan nå över den ostligaste grenen av älven inom ett eller två dygn.Följ med live med Milas webbkamera:

Stort jordskalv nu i kväll

Ett jordskalv på 5,2 kom kl 19:57 nu i kväll i Bárðarbunga. Geologerna har räknat till över 20 jordskalv större än 5 sedan aktiviteten inleddes i medlet av augusti.

Kartbilden visar väl hur de stora skalven (gröna stjärnor är skalv >3) och att de i huvudsak kommer runt calderan i Barðarbunga.

Fortsätter att följa med och rapportera minst två gånger per dag, morgon och kväll, medan utbrottet pågår i denna omfattning.

Här är en artikel om framtida tänkbara scenarier för vulkanutbrottet:
http://islandsgeologi.blogspot.com/2014/09/scenarier-for-holuhraunseldarna.html

11.09.2014 - 20:30
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare