fredag 12 september 2014

Dag 13 - inget stort har hänt i dag - en översikt av läget

Vattenfallet Skínanda försvinner troligen under lavan.
www.mbl.is
Beklagar att denna bloggpost kommer så sent i dag. Har varit på guidning och så for vi till landet, så först nu har jag möjlighet att skriva. Så här är läget...

Lavautbrottet fortsätter

Nu är utbrottet koncentrerat till huvudkratern, den som fått namnet Baugur. Den är i mitten av vulkansprickan. De övriga kratrarna blåser ut aska. Nu har kraterväggarna byggts upp och är kanske 50-60 m höga. Det gör att lavaaktiviteten förefaller vara mindre, men p.g.a. kraterkanternas tillväxt samlas mera flytande lava i kratern och det verkar som mindre lava kastas upp i luften. Men mängden som kommer upp är densamma som tidigare.
Vetenskapsmännen säger, att man räknar med att mera magma strömmar in i den underjordiska kanalen än vad som kommer upp i vulkanasprickan. Det betyder att magman söker sig ut längs olika sprickbildningar.
Lavafältet är nu 25 kvkm och volymen beräknas till 0,2 kubikkilometer. Fältet är 19 km långt
Här är Milas live webbkamera: http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga/

Barðarbunga

Jordskalven fortsätter, men med mindre intensitet än tidigare. I morse kl 09:32 var ett skalv på 4,7 och i går kväll ett på 5,2. I dag har ett par skalv på mellan 3 och 4 förekommit.
I dag mätte man åter hur mycket bottnen i calderan har sjunkit och det visade att det är ca 21 m sedan den geologiska aktiviteten inleddes i augusti. Man räknar med att bottnen sjunker 80 cm per dag.

Gasutsläpp

Det som myndigheterna oroar sig mest för är gasföroreningar från vulkanutbrottet. Vindriktningen har mest varit västlig och därför drabbas östfjordarna och den nordöstra delen av Island av dessa gasföroreningar. Det handlar mest om svaveldioxid.

Möjliga scenarier

Som jag tidigare skrivit räknar vetenskapsmännen med några tänkbara scenarier för utbrottets fortsättning. Läs här...
Myndigheterna förbereder sig på "worst case". Man är särskild bekymrad över om ett utbrott kommer uppe i Bárðarbunga, p.g.a. att calderan är så högt belägen (1600 m - 1800 m) och fallhöjden för en eventuell flodvåg är så stor.
Glaciärspecialisten Helgi Björnsson berättade om dessa farhågor i en intervju med RÚV, Islands TV.

Kraftnätsbolaget förbereder sig för flod

Kraftnätsbolaget Landsnet, som sköter om kraftnätet, dvs. högspänningsledningarna och -anläggningarna på Island, sade i dag att de har byggt upp förråd av materiel om en eventuell flodvåg skulle komma och förstöra kraftledningar. Det handlar om stolpar för kraftledningar, isolatorer och reservkraft för ledningscentralen. De har också fått försäkringar från nordiska kolleger att bistå om det skulle behövas.
Tanken är att snabbt kunna reparera kraftlinjer som skadas av flodvågor och garantera livsviktiga samhällsfunktioner.

12.09.2014 - 22:15
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare