fredag 5 september 2014

Utbrottet förändras

MODIS Nasa bild i dag kl 12:52. Här ses utbrottet på satellitbilden. Källa: Jarðvísindastofnun Háskóla Íslands

Karta som visar det första vulkanutbrottets lavafält i dag den 5 sept. och det nya utbrottsområsets södra spets. Som synes betydligt närmare glaciären. Källa: Jarðvísindastofnun Háskóla Íslands.

På MBL:s bild ses hur nära glaciären den nya sprickan är.
Källa: Facebook / mbl.is
I dag på den sjätte dagen av vulkanutbrottet har utbrottets karaktär ändrats. En ny spricka öppnades någon kilometer söder om den nuvarande sprickan och närmare glaciären. Vulkanutbrottet i den sprickan är bara 1 - 2 km från glaciärkanten. Det är också här som man tidigare upptäckte sprickor på marken och där under ligger magmatunneln. Geologerna har också sett att fördjupningarna i glaciären ovanför utbrottet har utvidgats och sjunkit ytterligare och en ny däld har uppstått i glaciären. Det tyder på jordvärmeaktivitet, eller kanske lavaupprott under isen.
Det kan hända att vi nu kan se en sorts karaktärsförändring i utbrottet. Aktiviteten flyttar sig närmare glaciären och därifrån som lavan kommer. Förändringarna i glaciären tyder också på att något händer under glaciären.

Kommer vi att få se att utbrottet bryter igenom markytan under glaciären och att stora mängder av smältvatten flödar ned längs med Jökulsá och om det blir stora mängder smältvatten kan det bli fråga om en flodvåg som förorsakar skador på anläggningar.

Här är en bild av fotografen Páll Stefánsson om pressfotografens farliga liv.

Ny rapportering kommer i morgon lördag på förmiddagen. Då ska jag skriva om utvecklingen under natten och morgonen.


Om du vill följa med "live" kan du titta på länken hos Mila:
http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga/

05.09.2014 - 20:00
Per Ekström
per@per.is


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare