måndag 15 september 2014

Skalv 5,4 i morse i Bárðarbunga

Vulkanutrbottet fortsätter, men styrkan är avtagande. På Milas webbkamera ses att utbrottet pågår alltjämt. http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga-2/

Den största nyheten i dag är det skalv på 5,4 som kom i morse kl 08:04. Skalvet var i Bárðarbunga. Det är det största skalvet sedan kl 14 på söndagen, som var 5,3.

Intressant är också att se hur mycket bottnen i calderan i Bárðarbunga sjunker. Tack vare den nya länken, som visar mätningar med GPS instrument, kan man följa utveckligen nästan live. Bilden här visar utvecklingen sedan den 13 sept då mätningarna inleddes offentligt. På två dagar har sänkningen varit 2 m. Man ser också tydligt hur sänkningen tar ett skutt vid de större jordskalven i calderans kanter. den 13.9. sjönk den ca 30 cm vid ett skalv på morgonen. Det hände också i morse vid niotiden efter det stora skalvet på 5,3. Länken till diagramet är: http://brunnur.vedur.is/pub/vatnavakt/bardarbunga/

Just nu bekymrar man sig mest över de svaveldioxidföroreningar som vulkanutbrottet förorsakar. Under hela den tid som utbrottet pågått har vindarna varit sydliga till sydvästliga och följdaktligen är de östra och nordöstra delarna av Island som drabbats mest.
Halterna av svaveldioxid är långt över gränsvärdena, åtminstone tidvis, och folk rekommenderas att hålla sig inomhus när föroreningen kommer.
Metereologerna säger att om utbrottet fortsätter en längre tid, så får man bereda sig på sådana luftföroreningar runt om på hela Island.

15.09.2014 - 16:30, uppdat. 15.09.2014 - 21:57
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare