torsdag 4 september 2014

Vulkanubrottets femte dag

Många sprickor i marken

Sprickbildningar i marken ovanför lavakanalen som är i jorden under
RÚV:s (Isl-. TV) reporter Lára Ómarsdóttir flög över vulkanområdet i går på eftermiddagen och kunde konstatera att marken är söndersprucken över det område där den underjordiska lavakanalen ligger. Sprickorna bildas när marken sjunker ner. En däld bildas på markytan.
Också på glaciären kan man se sådana fördjupningar.
Lavan kommer från underjorden under Barðarbunga och leds under marken mot platsen för vulkanutbrottet. Lára tog bilder som RÚV visar på sin webb. Länken är här:

http://www.ruv.is/frett/mikid-af-sprungum-i-jordinni

Vulkanutbrottet fortsatte under natten med i stort sett oförändrad styrka.

Ett jordskalv kom i natt, 4,8 på Richter i den norra delen av Barðarbunga calderan. Aktiviteten fortsätter alltså.

Utbrottet "inte tillräckligt stort"

Prof. Páll Einarsson säger att "utbrottet inte är tillräckligt stort" för att skapa balans mellan inflöde och utflöde. Med det menar hann, att den underjordiska magmakanalen utvidgas ännu, då mera magma strömmar in i den än vad som kommer upp vid utbrottet. Det kan leda till lavautbrott på andra ställen längs den underjordiska kanalen, i värsta fall under glaciärisen.
Här är en länk till nyheten (på engelska):
http://www.ruv.is/frett/holuhraun-eruption-not-big-enough

Området stängdes i går efter att instrument visat på vulkanisk aktivitet under glaciären. Den aktiviteten upphörde i går kväll, men området hålls stängt tillsvidare. Ledningsgruppen möts i dag och då tar man ställning till om området ska hållas stängt fortsättningsvis.

Ny video

Kristinn Ingi Pétursson från Morgunblaðið tog denna video i går, just före området stängdes och alla vetenskapsmän och journalister evakuerades:

https://www.youtube.com/watch?v=RgcMc92CYIE#t=53

04.09.2014 - 06:00
Per Ekström
per@per.is

Uppdatering 04.09.2014 - 12:00

Många skalv och aktivt utbrott än

Jordskalv de senaste 48 timmarna.
Några skalv över 3 har kommit sedan midnatt.
http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/
Som bilden här intill visar så har några jordskalv, som är över 3 på Richter, kommit sedan midnatt. Geologer och journalister, som åter släpptes in i området på förmiddagen, har rapporterat att vulkanutbrottet fortfarande är kraftigt och att lavan flyger över 100 m upp i luften.

Men vetenskapsmännen bedömer ändå att aktiviteten totalt sett är avtagande, jämfört med hur den var för några dagar sedan.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare